Jdi na obsah Jdi na menu
 




  • Pomazánka z ryb v tomatě
1 krabička ryb v tomatě, 40g cibule, 1 natvrdo vařené vejce, 1 sladkokyselá okurka, špetka cukru, mletý pepř, tymián, sůl. Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a podáváme s topinkami.
  • Pomazánka z česnekovou
příchutí 2 sýry Lučina smetana ke šlehání, 2 - 3 stroučky česneku, sůl.
  • Pomazánka z pomazánkového másla
1 ks pomazánkového másla, 1 majolka, 1 - 2 vajíčka vařená natvrdo, asi 20 dkg salámu junior, malá cibulka, pepř, sůl, kečup a hořčice. Vajíčka, salám a cibulku nastrouháme najemno, smícháme s pomazánkovým máslem a majolkou ( lze použít i bílý jogurt), dochutíme pepřem a solí a můžeme přidat kečup a hořčici.
  • Levná bramborová pomazánka
10 dkg brambor, 5 dkg másla, lžička hořčice, 2 dkg cibule, paprika. Brambory uvaříme a necháme dobře vychladnout (např. zbylé brambory). Do mixéru dáme olej, hořčici, cibuli a přidáme po částech brambory. Do hotové pomazánky vetřeme trochu másla. Pomazánku natíráme na chleba a přidáme na obložení zeleninu dle možností - např. ředkvičky, rajčata, papriku.
  • Ďábelská pomazánka
20 dkg měkkého salámu, 3 lžíce majonézy, 5 dkg taveného sýra, 1 lžíce hořčice, mletý pepř,sůl. Tavený sýr utřeme s mletým nebo drobně nakrájeným salámem, přidáme hořčici , osolíme opepříme a vmícháme majonézu. Dobře promícháme a můžeme mazat.
  • Vlašská pomazánka
150 g šunkového salámu, 3 lžíce tuku, 1 cibule, 3 vejce vařená natvrdo, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, mletý pepř, sůl. žloutky utřeme se změklým tukem, přidáme pokrájený šunkový salám, jemně nakrájenou cibuli a okurky, hořčici a jemně nastrouhané bílky. Pomazánku dobře našleháme a ochutíme pepřem a solí. Místo tuku můžeme dát tavený sýr.
  • Hermelínová s cibulí
20 dkg sýra hermelín, 3 - 4 lžíce tuku, 2 cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl. Sýr nahrubo nastrouháme a smícháme se změklým tukem. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, osolíme a ochutíme kořením. Vše dobře promícháme.
  • Hermelínová s ředkvičkami
20 dkg sýra Hermelín, 10 ředkviček, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, citrónová šťáva, sůl. Sýr nastrouháme nahrubo, očištěné ředkvičky nakrájíme nadrobno. Majonézu smícháme se smetanou, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Přidáme ředkvičky, sýr a zlehka promícháme
  • Vaječná pomazánka
4 oloupaná natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného nadrobno, 10 tenkých plátků bílého chleba, 2 lžíce másla, sladká paprika, sůl, pepř, rajče na ozdobení nakrájené na čtvrtky. V misce nahrubo rozetřené vidličkou oloupaná a rozkrojená vejce, přidáme majonézu, sladkou papriku, sůl, pepř a kopr. Důkladně promícháme. Směs můžeme uchovat v lednici několik dnů. Pět plátků chleba potřeme na jedné straně máslem a navrch rozetřeme vaječnou pomazánku. Pomažeme zbývající chleba máslem a plátky položíme namazanou stranou na vaječnou směs. Nožem překrojíme na čtvrtiny a podáváme ozdobené rajčetem.
  • Budapešťská pomazánka
1 žervé, 1 lžíce sladké červené papriky, 1 malá cibule nakrájená jemně, 1 malá paprika rozkrájená na proužky na ozdobení, sůl, pepř. V misce rozetřeme žervé s paprikou, cibulí, solí a pepřem. Pomazánku ozdobíme nakrájenou paprikou.
  • Tvarohová s koprem
40 dkg prolisovaného tvarohu, 5 dkg másla, sůl, 2 lžíce drobně sekaného kopru, 2 lžíce smetany. Dobrý sladký tvaroh prolisujeme, rozředíme trochou smetany a rozšleháme s máslem, přidáme sůl a sekaný kopr. Je to i dobrá pomazánka na chléb či pečivo, ale i na vařené brambory. Ředkvičková 30 dkg ředkviček, 10 dkg sýra žervé nebo tvarohu, 10 dkg másla, lžíce sekané petrželky, sůl. Máslo utřeme s tvarohem nebo sýrem do pěny, přidáme ředkvičky jemně nastrouhané na křenovém struhadle, trochu soli a jemně sekanou petrželku nebo pažitku. Pomazánkou mažeme chléb nebo pečivo.
  • Tvarohová pomazánka s pórkem a se šunkou
25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, 10 dkg mladého pórku, 10 dkg šunky, sůl, mletá červená paprika, mletý černý pepř, 2 rajčata. V misce dohladka vymícháme rozetřený měkký tvaroh, máslo, jogurt a smetanu. Potom přidáme očištěný mladý pórek pokrájený nadrobno, šunku nakrájenou na malé kousky, sůl podle chuti, papriku, pepř a důkladně promícháme. Necháme vychladit a namazané na pečivo ozdobíme rajčetem.
  • Tvarohová pomazánka se salátovou okurkou a rajčetem
25 dkg tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce tatarské omáčky, sůl, vegeta, mletý černý pepř, 1 menší salátová okurka, 1 rajče, nadrobno sekaná petrželová nať. Vymícháme tvaroh s máslem, jogurtem, tatarskou omáčkou, osolíme, přidáme vegetu a mletý černý pepř. Jemně vmícháme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a rajče. Necháme vychladit a na pečivu posypeme drobně nakrájenou petrželovou natí.
  • Tvarohová pomazánka s červenou řepou a se sardelovou pastou
10 dkg červené řepy, 25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce smetany, 3 lžíce ochucené majonézy, 1 lžíce sardelové pasty, sůl drcený kmín, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 2 mladé cibulky se zelenou natí. Červenou řepu omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a odložíme do chladu. V misce vymícháme rozetřený tvaroh s máslem, bílým jogurtem, smetanou, majonézou a se sardelovou pastou. Dochutíme solí, trochou kmínu a citrónovou šťávou. Pak přidáme červenou řepu a důkladně promícháme. Namazané pečivo posypeme jemně nakrájenou zelenou cibulkou i s natí.
  • Česneková pomazánka s kečupem
40 dkg pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce kečupu, 2 žloutky z vařených vajec, 2 lžíce nastrouhaného sýra, 4 - 5 stroučků česneku, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru nebo pažitky, 2 rajčata Utřeme pomazánkové máslo, bílý jogurt, kečup a rozetřené žloutky. Přidáme strouhaný sýr, rozetřené stroučky česneku, sůl, citrónovou šťávu, moučkový cukr a vše vymícháme. Necháme odležet v chladu a na namazané pečivo posypeme pažitkou a ozdobíme rajčaty.
  • Rajčatová pomazánka se sterilizovanou okurkou
30 dkg Ramy, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky, 30 dkg rajčat, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 až 3 sterilizované okurky, sůl, 1 lžíce drobně sekaného čerstvého kopru nebo jiných zelených bylinek. Utřeme Ramu s bílým jogurtem a tatarskou omáčkou. Rajčata očistíme omyjeme a spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do Ramy. Přidáme nastrouhané okurky, sůl podle vlastní chuti a vše důkladně vymícháme. Podáváme posypané drobně sekaným čerstvým koprem a ozdobené kolečky vajec uvařených natvrdo.
  • Papriková pomazánka se slaným balkánským sýrem
30 dkg Ramy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce husté smetany, 2 lžíce strouhaného balkánského sýra, 4 zeleninové papriky, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce drobně čerstvé sekané pažitky Utřeme Ramu s bílým jogurtem, smetanou a strouhaným slaným balkánským sýrem. Pak přidáme nadrobno pokrájené papriky, necháme zchladit a podáváme ozdobené nadrobno nakrájenou pažitkou.
  • Smažená sýrová pomazánka
1 hrnek tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička másla, sůl, pepř, olej na smažení, krajíčky chleba. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s máslem, vejcem, osolíme, opepříme a natřeme na suché krajíčky chleba. Na rozpáleném oleji opatrně osmažíme chleby pomazánkou dolů. Dáváme pozor, aby se nepřipálily. Podáváme ještě teplé ozdobené hořčicí a kečupem, tatarkou nebo zeleninou a cibulkou. Jindy můžeme přidat i prolisovaný česnek.
  • Mrkvová pomazánka s cibulí a tvarohem
15 dkg rostlinného másla, 10 dkg tvarohu, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 menší cibule, sůl, 1/2 lžičky vegety, 1 lžíce drobně rozsekané pažitky nebo jiných bylinek, 2 rajčata V misce utřeme rostlinné máslo, tvaroh a bílý jogurt. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhanou cibuli, přidáme trochu soli a vegety. Vše důkladně rozmícháme a dáme uležet aspoň na 1/2 hodinky do ledničky. Mažeme na nejlépe tmavé pečivo a zdobíme rajčaty.
  • Pórková pomazánka
30 dkg rostlinného másla, 3 lžíce bílého jogurtu, 20 dkg pórku, vegeta, mletá červená paprika Utřeme dohladka máslo s jogurtem. Přidáme omytý a očištěný pórek nakrájený nadrobno, a okořeníme vegetou a paprikou. Promícháme a dáme uležet do chladničky
  • Pórková pomazánka s tvarohem a česnekem
20 dkg rostlinného másla, 10 dkg měkkého tvarohu, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce pikantní hořčice, 2 stroužky česneku, 20 dkg pórku, sůl, drcený kmín Utřeme rostlinné máslo s tvarohem, bílým jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem, přidáme nadrobno nasekaný pórek a ochutíme kmínem. důkladně promícháme a dáme odpočinout do ledničky.
  • Cibulová pomazánka s krevetami
20 dkg rostlinného másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 5 dkg krevet (buď v konzervě, nebo mražené), 20 dkg cibule, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička zelené petrželky rozsekané najemno nebo jiných bylinek. Utřeme máslo s majonézou, kečup a rozmixované krevety, přidáme na jemno krájenou cibuli, sůl a pár kapek citrónové šťávy. Důkladně promícháme a necháme uležet.
  • Rajčatová pomazánka se ster. okurkami
30 dkg rostlinného másla, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky (nemusí být), 30 dkg rajčat, 2 vejce vařená natvrdo, 2 sterilizované okurky, sůl a pokud máte tak bylinky nejlépe kopr Utřeme máslo s jogurtem a tatarkou. Rajčata omyjeme a spaříme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k ostatnímu. Přidáme okurky nastrouhané na hrubém struhadle, ochutíme solí a důkladně promícháme. Necháme odležet a podáváme namazané na pečivo a ozdobené kolečky vajec.

  • Čabajková pomazánka
Ingredience: 200 g čabajkové klobásy (možno i jiné klobásy), 200 g taveného sýra, 100 g másla, 1 stroužek česneku, sůl
Postup přípravy: Klobásu umeleme na masovém strojku. Tavený sýr utřeme s máslem dohladka, přidáme klobásu a česnek utřený se solí. Vše dobře promícháme.


  • Čabajková pomazánka se zelím
Ingredience: 120 g másla nebo Ramy, 120 g čabajky, 60 g kysaného zelí, 50 g sterilované papriky, mletý kmín, pepř, sůl Postup přípravy: Čabajku oloupeme a umeleme, zelí vymačkáme a pokrájíme, papriku také nakrájíme na drobno. Vše smícháme a ochutíme. Drožďová pomazánka Ingredience: 120 g droždí, 40 g másla, 50 g šunky, 3 vejce, 1 cibule, 50 g strouhané housky, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, pažitka Postup přípravy: Na másle podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a začíná vonět. Přidáme prosátou strouhanou housku, mléko a mícháme až je směs sypká. Pak přidáme na kostičky nakrájenou šunku, vejce, osolíme, opepříme a mícháme až do zhoustnutí. Nakonec do pomazánky rozmícháme drobně nakrájenou pažitku.
  • Excelentní pomazánka na chlebíčky
Ingredience: 1 sklenička sterilované zeleninové směsi (Moravanka, Kunovjanka...), 2 vejce vařená natvrdo, 2 větší brambory uvařené ve slupce, starší (téměř tvrdý) rohlík, 150 g měkkého salámu vcelku, větší cibule, 3 sterilované okurky, 1 sáček tatarské omáčky, 1 sáček majolky, 1 velký čerstvý sýr (Lučina nebo něco podobného), sůl, pepř, popř. cukr
Postup přípravy: Ze sklenice zeleniny slijeme vodu (lák), vejce uvaříme natvrdo, brambory ve slupce (posléze vychladíme a oloupeme). Umeleme zeleninu, vejce, brambory (vychladlé), cibuli, okurky a salám na masovém mlýnku a v případě nutnosti dohustíme pomletým rohlíkem (plní funkci zahušťovadla, na chuti to není znát). Přidáme sáček majolky, sáček tatarky, čerstvý sýr, umícháme, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme lžičku cukru, pokud by se pomazánka zdála příliš kyselá. Naše rodina mele se zeleninou i feferonku, která většinou ve skleničce bývá - pomazánka je pak pikantní. Pokud nechcete mít pikantní pomazánku, feferonku ze směsi vyjměte. Stačí natřít na čerstvou veku, doplnit salámem, vejcem, sýrem a nějakou zeleninkou nahoru a uvidíte - nezbude nic.
  • Chipsová pomazánka
Ingredience: 1 větší vařená brambora, 2 lžíce majonézy, 1 cibule, 1 balíček šunkových chipsů, 150-200 g rostlinného másla, pažitka
Postup přípravy: Bramboru jemně nastrouháme a smícháme s máslem a majonézou, přidáme jemně nasekanou cibuli a pažitku a drcené nebo rozmixované chipsy. Dobře promícháme. Pokud je potřeba, přidáme ještě máslo, abychom dostali správnou konzistenci pomazánky.
  • Jarní pomazánka
Ingredience: 2 vejce uvařená natvrdo, 10 větších ředkviček, 1 střední cibule, 100 g měkkého netučného tvarohu, 100 g bílého jogurtu, sůl, naťová zelenina na ozdobu Postup přípravy: Oloupaná vejce nakrájíme na kostičky, omyté ředkvičky nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nakrájíme najemno, jogurt rozmícháme s tvarohem a ostatní suroviny do směsi přimícháme. Vše spojíme a dle chuti dosolíme. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.
  • Jemná tvarohová pomazánka
Ingredience: 200 ml šlehačky, 2 lžíce měkkého tvarohu, sůl, pepř, svazek petrželky, kopru, pažitky a kerblíku
Postup přípravy: Šlehačku ušleháme a smícháme s tvarohem. Dochutíme pepřem a solí. Přidáme bylinky a promícháme. Je to výborný doplněk k zelenině.
  • Nivová pomazánka
Ingredience: kelímek pomazánkového másla, 150-200 g nivy, malá cibule
Postup přípravy: Nastrouháme nahrubo nivu, najemno nasekáme cibuli a přidáme do pomazánkového másla. Vše vidličkou promícháme. Je to tím lepší, čím více je nivy.



  • Sloní pomazánka
Ingredience A:1 lžíce kečupu,2 lžíce hořčice,1 lžička cukru,1 lžíce oleje,1 lžíce octa,1 lžička pepře B:100 g majonézy,1 na jemno nakrájená cibule,2 nastrouhané okurky(sterilované),200 g nastrouhaného měkkého salámu Postup Suroviny A smícháme v kastrolku a za stálého míchání necháme přejít varem.Suroviny B smícháme v misce.Po vychladnutí hmoty A obě části spojíme dohromady.Mažeme na plátky veky nebo rohlíku a ozdobíme kouskem zeleniny. S pepřem opatrně, v původním receptu je celá lžička, ale to je jen pro ty, kteří mají rádi, když jim z pusy šlehají plameny. Já dávám jen půl lžičky a zdá se mi to akorát.